Meteen naar de inhoud

De contactbreuk verwerken door te praten met lotgenoten

De lotgenotengroep wil een veilige haven bieden aan zowel jongeren als volwassenen waar zij vrijuit kunnen praten over wat hen overkomt of in hun kindertijd/jeugd is overkomen. Dit kan in twee afzonderlijke groepen maar ook gemengd. Ook ik ben een lotgenoot. Als kind heb ik het contact met mijn vader verbroken na een vechtscheiding die 9 jaar heeft geduurd.

Contactbreuk is een zeer moeilijk bespreekbaar thema. In het gezin ligt het onderwerp zeer gevoelig en gaat het gepaard met hoogoplopende emoties. Ook buiten het gezin is het taboe groot, waardoor kinderen en jongeren in de kou blijven staan. Zij kunnen geen woorden geven aan het verdriet en de boosheid die zij voelen. Zo kan het gebeuren dat deze gevoelens hen blijven volgen tot zij volwassenen zijn.

Praten met lotgenoten kan in deze situatie het leed verzachten. Weten dat je niet alleen bent en dat je open met anderen kan praten zonder angst iemand te kwetsen, kan zeer opluchtend werken.

Wanneer praten niet je ding is, kan je ook luisteren naar anderen of hen om tips en/of advies vragen. Het kan interessant zijn te weten hoe anderen een bepaalde situatie hebben aangepakt. Of je kan op voorhand aangeven dat je inforamtie over een bepaald thema wilt. Zo kunnen thema's als contactherstel met de ouder, het aangaan van relaties na contactbreuk, e.a. aan bod komen.

De lotgenoten komen één keer per maand samen in taverne Cardijn in Vorselaar.